Pyszna i lekkostrawna wersja tradycyjnej sałatki tabbouleh, w której bulgur zastępujemy niepaloną kaszą gryczaną (przepis z książki Gillian McKeith "Jesteś tym co jesz")
Składniki:
- 175 g kaszy gryczanej
- 6 łyżek posiekanej świeżej mięty
- 12 łyżek posiekanej świeżej pietruszki
- 1 duży pomidor, drobno pokrojony
- 1 ogórek zielony, obrany ze skórki i drobno pokrojony
- 2 cebule, drobno posiekane
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z 1 cytryny
- sól, suszone zioła do smaku
- cytryna
Przygotowanie:
1. Zagotowujemy w garnku lekko osoloną wodę, dodajemy kaszę (na 1 szklankę kaszy - 2 szklanki wody) i gotujemy do miękkości. Odcedzamy (jeśli potrzeba) i odstawiamy do ostygnięcia.
2. W dużej misce mieszamy wszystkie pozostałe składniki i dodajemy ostudzoną kaszę.
3. Podajemy z łódeczkami cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz