środa, 2 lipca 2014

Wegański i bezglutenowy pasztet z czerwonej soczewicy i marchwi

Składniki:

- 250 g czerwonej soczewicy
- 3-4 marchewki
- 2-3 dymki
- mąka ryżowa - kilka lyżek (lub inna bezglutenowa np. gryczana lub kukurydzina)
- olej roślinny (ja użyłam z pestek winogron)
- przyprawy: sól, pieprz, kmin, czarnuszka

Przygotowanie:

1. Gotujemy soczewicę w osolonej  wodzie, odstawiamy do napęcznienia (jeśli cała woda się nie wchłonie, to odcedzamy)
2. Marchewki ścieramy na tarce, dymki drobno siekamy
3. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy posiekane cebulki, startą marchewkę, doprawiamy czarnuszką i kminkiem.
4. Dodajemy soczewicę, mieszamy i całość chwilę trzymamy na ogniu 
5. Przekładamy wszystko do miski, dodajemy mąkę, tak aby utworzyła się jednolita masa i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową wykładamy naszą pasztetową masę i pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C.
7. Po upieczeniu czekamy aż pasztet ostygnie i stężeje zanim wyciągniemy go z foremki, bo inaczej będzie się kruszył.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz