sobota, 5 lipca 2014

Marokańska sałatka z surowych buraków i marchewki

Składniki:
- 3 marchewki - starte na grubych oczkach
- 1 duży burak (lub 2 małe) - starty na grubych oczkach
- 50 g złotych rodzynek (namoczone w ciepłej wodzie około 5 minut)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki miodu (lub syropu z agawy lub klonowego)
- przyprawy: 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
                     1/4 łyżeczki mielonego kminku,
                     1/4 łyżeczki cynamonu
                     szczypta soli
                     szczypta pieprzu kajeńskiego
- kilka listków posiekanej świeżej mięty

Przygotowanie:

1. Buraka po starciu osuszamy papierowym ręcznikiem, żeby jego sok nie zabarwił całej sałatki
2. W misce mieszamy ze sobą marchewkę, buraka i rodzynki
3. W mniejszej misce przygotowujemy dressing z miodu, soku z cytryny oraz wszystkich przypraw
4. Dodajemy dressing do warzyw i delikatnie mieszamy, tak aby dokładnie go rozprowadzić
5. Odstawiamy sałatkę na około godzinę (można do lodówki, ale nie trzeba), żeby wszystko się dobrze połączyło i przegryzło
6. Przed podaniem posypujemy posiekanymi listkami mięty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz