piątek, 4 lipca 2014

Zupa krem z fenkułem i gruszką

Składniki:
- 1 fenkuł
- 2 gruszki
- oliwa z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 litr wywaru warzywnego (jeśli takowy mamy, jeśli nie - litr wody)
- sól, pieprz



Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzewamy oliwę
2. Cebulę i czosnek siekamy, wrzucamy na patelnię i podduszamy
3. Kroimy fenkuł i dokładamy na patelnię ("koperek" zostawiamy, żeby potem przyozdobić nim zupę)
4. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną gruszkę i całość jeszcze chwilę dusimy
5. Gdy warzywa zmiękną już na patelni, przekładamy wszystko do garnka z wywarem , przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy ok. 30-40 minut.
6. Na koniec przelewamy zupę do blendera lub blendujemy ręcznie i podajemy przybraną zielonym koperkiem z bulwy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz